H.Sorch - Schilder


Welcome to the Website of

Ferry van Eeuwen

 

Start Terug

 

 

Hendrick Sorch

De Hendrick Sorchstraat is genoemd naar de beroemde Rotterdamse barok schilder Hendrick Maarten Rokes Sorch, ook wel als Sorgh of Zorg  geschreven. Hij leefde van 1611 tot 1670 en werd begraven op 28 juni van dat jaar. Hij was een zoon van Maerten Claeszoon Rochusse (of Rokes) die op een binnenschip werkte en als bijnaam 'de Sorch' of wel 'de Zorgzame' had vanwege de manier waarop hij de lading behandelde. Hendrick Sorch had vanaf 1638 tot zijn dood ook de officiële titel van kapitein van een markt schip voor de lijn Rotterdam - Dordrecht. 

De Barokke Kunst verscheen voor het eerste in Europa rond 1600 als een reactie op de Late Renaissance en is veel eenvoudiger, realistischer en emotioneler dan de Mannerist stijl die de Renaissance toen domineerde. Deze nieuwe stroming werd aangemoedigd door de Katholieke Kerk, die in die tijd de belangrijkste patroon van de kunst was, vanwege het feit dat dit een terugkeer betekende naar de traditionele en spirituele vormen.

De Barokke Kunst, die verscheen ten tijde van Rembrandt, Rubens, Velázquez en Vermeer, wordt beschouwd als één van de grote kunstvormen in de Europese geschiedenis en werd onder andere ontwikkeld door Annibale Carracci (1560-1609), Caravaggio (1573-1610) en Gianlorenzo Bernini (1598-1680).

De Vismarkt

 

De Luitspeler

 

Portret van een man (1662)

 

Vals kaartspelende vrouw met twee boeren (1644)

Hier is in beeld gebracht hoe vrouwen mannen voor de gek kunnen houden.

Een andere schilderij (niet getoond) met een dergelijk thema is De Twee Geliefden

 

Interieur scène (tussen 1646 en 1648)

 

Schepen zeilend in een sterke wind (1660)

Op deze tentoonstelling zag ik o.a. het schilderij 'Gezicht in een Boerendeel' dat geschilderd is tussen ongeveer 1640 en 1642. Dit schilderij is eigendom van het Museum Boymans - van Beuningen in Rotterdam