Fuzzy Modes


Welcome to the Website of

Ferry van Eeuwen

 

Start Hellschreiber

 

horizontal rule

 

Fuzzy Modes

FUZZY MODES ON HF What are Fuzzy Modes? These are radio modes that are sent digitally and that are human readable. Fuzzy modes are radio modes that are sent digitally and that are analogue human readable  with unusual characteristics, and some exceptional   benefits.  Hellschreiber for instance  and related modes are analogue, human readable, uncoded, direct viewing or printing modes, and so are truly  Fuzzy modes . Also Morse is considered to be a fuzzy mode! Fuzzy modes are base don Fuzzy Logic. What is that? A very simple explanation is offered here.

Fuzzy Logic

A type of logic that recognizes more than simple true and false values. With fuzzy logic, propositions can be represented with degrees of truthfulness and falsehood. For example, the statement, today is sunny, might be 100% true if there are no clouds, 80% true if there are a few clouds, 50% true if it's hazy and 0% true if it rains all day.

Fuzzy logic has proved to be particularly useful in expert system and other artificial intelligence applications. It is also used in some spell checkers to suggest a list of probable words to replace a misspelled one.

If you want to know more about this very interesting kind of logic the place to go is the web site of the founder of Fuzzy Logic,  Lotfi A. Zadeh:   http://www.abo.fi/~rfuller/fuzs.html

Hellschreiber

There is now a growing interest in  Hellschreiber, perhaps the most respected of the visual Fuzzy Modes. With operators in many countries, and good DX to be worked, this mode offers high performance with simple equipment. To learn more about Hellschreiber, download free operating software and find other Hell operators, check out the Fuzzy Modes web site at:   http://www.qsl.net/zl1bpu/

Inventor of the fax  -   Rudolf Hell  -   died

An obituary in the Dutch newspaper 'Algemeen Dagblad' of March 23, 2002 about the inventor of the fax Rudolf Hell, who recently died at the age of 101 is printed hereunder. Apart from the fax and the Hellschreiber this remarkable inventor and businessman, who was seen as the successor of the famous American inventor Thomas Edison, invented many other things. For instance he was the inventor of the first photo-electric image scanning tube.

Uitvinder van de fax   -  Rudolf Hell   -  overleden

De techniek was zijn grote passie. En dat betrof alles dat in dienst stond van de communicatie. Met zijn talrijke uitvindingen, waaronder de zogenoemde Hellschreiber,  mocht Rudolf Hell zich de opvolger noemen van de Amerikaan Thomas Edison. Geboren in Beieren volgde hij colleges elektrotechniek aan de Universiteit van München. Zijn specialisatie was de draadloze telegrafie. Als student deed hij in de jaren 20 al een van zijn belangrijke uitvindingen: de eerder genoemde Hellschreiber. Het wereldberoemde apparaat, de voorloper van de fax, kon teksten en afbeeldingen omzetten in stipjes en streepjes, die later weer werden samengevoegd. Hierdoor was snelle elektronische verzending over heel de wereld mogelijk. Intussen had Heil ook spraakmakende vorderingen gemaakt op het gebied van televisietechniek. Zo ontwikkelde hij de eerste beeldbuis. Ook stond hij met zijn toepassing van radiopeiling in vliegtuigen aan de wieg van de automatische piloot. Heil was niet alleen uitvinder, maar ook zakenman. Een academische carrière liet de gepromoveerde ingenieur aan zich voorbijgaan. Onder het motto `Ieder mens moet zelfstandig zijn', richtte hij in de buurt van Berlijn een fabriek op waar waar hij zijn technische vondsten toepasbaar maakte voor gebruik door het grote publiek. Zijn fabriek financierde hij met de verkoop van een aantal geërfde auto's en de overdracht van zijn patent op de Hellschreiber
aan Siemens.

Rudolf Hell 1901 - 2002

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette Hell zijn bedrijf in Berlijn gewoon voort. Ook werkte hij voor de Kriegsmarine aan de ontwikkeling van codeermachines. Na de capitulatie was de uitvinder financieel gezien echter terug bij af. Zijn fabrieken waren door bommenwerpers van de geallieerden in de as gelegd. Niettemin slaagde hij er op wonderbaarlijke wijze in zijn oude imperium, nu in het Noord-Duitse Kiel, in recordtempo te herbouwen. Ook op creatief gebied brak er weer een bloeiperiode aan. Zo ontwikkelde hij in 1954 een elektronische graveermachine, de zogenoemde clichégraaf, die het afdrukken van foto's in kranten aanzienlijk vereenvoudigde en versnelde. Niet veel later presenteerde hij de `Colorgraph', de voorloper van de huidige kleurenscanner. In 1965 was het de beurt aan de beroemde `Digiset', een digitale zetmachine die het einde inluid- de van de typografie in lood. Hells bedrijf was in voorgaande jaren explosief gegroeid. Als een pater familias bestierde hij het leven van zijn 2000 werknemers. Ze waren hem dankbaar voor de bedrijfswoningen die hij liet bouwen en de pensioenregelingen. Als geheelonthouder was de uitvinder/ondernemer onverbiddelijk waar het alcohol betrof Wie in zijn fabriekshallen op het gebruik daarvan werd betrapt, kreeg meteen zijn congé. In 1990 trad Heil terug uit het bedrijf, waar tegenwoordig scanners en software voor drukmachines worden geproduceerd. Siemens, dat in de jaren 50 al 49 procent van de aandelen in handen had, werd toen volledig eigenaar van de onderneming. 

THEO GERRITSE